Over ons

Op zaterdag 20 augustus om ca. 17 uur start de SouthEast Parade in Reigersbos.

Route: Holendrecht, Brasapark, Heesterveld, Hondsrugpark, Hoptille, door de Amsterdamse Poort naar het bekende eindpunt Hoekenrode bij het NS-station. De route is 4,3 km lang. Dat is ongeveer 1 km korter dan de vorige route door Bijlmer Oost.

Langs de route zijn servicepunten (spots) met water en toiletten. 

Reigersbos is te bereiken met metro (50 en 54) en bus (ringlijn 47).

Paradisten krijgen een impressie van hotspots en de grootse toekomstige woonwijk Hondrugpark in Amstel 3. 

Het eindpunt is zoals in eerdere jaren Hoekenrode. Op het plein zal een daverend eindfeest en de prijsuitreiking voor groepen en individuen plaatsvinden.

Hou 20 augustus dus vrij om te paraderen of te genieten van het culturenrijke Amsterdam!

2018: het begin

Het is het jaar 2018 wanneer de wijk Bijlmer in Amsterdam de vijftigste verjaardag viert. Ter gelegenheid hiervan worden er in dat jaar door bewoners en lokale overheid diverse gelegenheden en evenementen gehouden om de 50e verjaardag te vieren. Betrokken bewoners zoals Roy Ristie, Jessica Dikmoet, Henk van der Belt, Elsie Gumbs en nog vele anderen slaan de handen ineen om er een parade te organiseren waarbij op de straten van Amsterdam Zuidoost diverse groepen meedoen die elke dag weer hebben meegebouwd aan het stadsdeel.
Deze eerste parade werd tevens live uitgezonden op de televisie door TV-partner SALTO. De reacties stroomden binnen en zelfs het Parool wijdt een artikel aan de SouthEast Parade.

2019: One more try

De overweldigende reacties van de burgers en de overheid op de eerste editie, vroegen om een vervolg.

Zo ontstond het idee om in 2019 opnieuw een parade te organiseren. Op 11 juli 2019 werd deze fantastische tweede editie een feit. Wederom met dank aan Stadsdeel Amsterdam Zuidoost en tv partner SALTO werd deze Parade live op tv uitgezonden. 

In dit jaar groeide het aantal deelnemers naar ruim 1000.

2020: Tijd voor professionalisering

Na de editie van 2019 blijkt dat de verwachtingen hoog liggen en dat er verwacht wordt dat de SouthEast Parade een jaarlijks platform wordt dat de etalage is voor alles en iedereen die een positieve bijdrage levert aan de stad Amsterdam en in het bijzonder stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Deze hoge verwachtingen vergen ook een andere aanpak: bij de evaluatie van 2019 is gebleken dat aan het creatieve proces van vele betrokken bewoners, een zakelijk management moet worden toegevoegd om deze parade voor de komende jaren in bedrijfsmatig opzicht te structuren. Aan het einde van 2019 wordt Roshnie Phoelsingh gevraagd om het management op zich te nemen, om zodoende de interne en administratieve organisatie verder te ontwikkelen en te structureren zodat er een geoliede machine ontstaat waarop er jaarlijks gebouwd kan worden bij iedere parade. Editie 3 in 2020 toonde later aan waarom het structureren van de organisatie noodzakelijk is geweest, toen bleek dat we vanaf het voorjaar van 2020 te maken kregen met de onvoorziene omstandigheden rondom de coronapandemie.

Online uitdagingen van 2020 en 2021

Editie 2020 en 2021 hebben veel creativiteit gevraagd van het team en de deelnemers. Op deze manier hebben er, ondanks alle beperkingen vanwege de coronapandemie, twee mooie edities van de SouthEast Parade plaatsgevonden.

Lustrum 2022

Voor het lustrum, editie 5, in 2022 mag de SouthEast Parade weer de straat op! Op zaterdag 20 augustus 2022 heeft deze editie plaatsgevonden. 

Dit jaar vond de Parade helaas plaats zonder haar creative director Roy Ristie, die in december 2021 vrij plotseling overleed. Ondanks het plotselinge verlies heeft het team een mooie Parade kunnen neerzetten.

Met vrolijke groeten namens ons allen!

Roshnie Phoelsingh

General Manager

Copyright © 2022. All rights reserved.